Ceviz Ağacı Budaması Nasıl Yapılır?

Ceviz Ağacı Budaması Nasıl Yapılır?

CEVİZ AĞACI BUDAMASI NASIL YAPILIR ?

Ceviz ağacı budaması ağacın sağlığı, yapısı ve verimliliği için önemlidir. Ceviz ağaçları Çok güzel yayvan ve gölgeli olacak şekilde, hem sanayide hem gıda olarak çok verimli ve değerli bir ağaçtır. Doğada insanlar, kuşlar ve sincaplar tarafından yemek için lezzetli cevizler üretir. Bir ceviz ağacı nasıl budanır, Ceviz ağacı hangi yaşta budama yapılmalı, Ceviz ağacı hangi mevsimde budanır gibi soruların cevabını bulmak için okumaya devam edin.

Ceviz ağacının düzgün bir şekilde budanması ceviz yetiştirmek için verdiğiniz emeğin ve  yatırımınızın devamı için en önemli etkendir. Genç bir ceviz ağacı geliştirirken, yapısını da geliştiriyorsunuz. ilk önce Ceviz fidanında yan kolların gövdede ne kadar yükseğe çıkacağına karar vermelisiniz. Geniş ve yayvan bir ağaç için, yan dallarınızı yukarıdan keserek (lider dal) kenarlara yayılması için başlayabilirsiniz. Küçük yan dalları 6 cm uzunluğunda kesin. Bu kısa dalları birkaç yıl sonra, gövde gücünü ve canlılığı için önemlidir. Ağacınız uzun vadeli yan kollarını yönlendirmeye başlayacak kadar büyük olduğunda, aşağıdaki küçük dalları kesmeye başlayabilirsiniz. Küçük dallar ½ cm çapta büyümeden önce koparmak en iyisidir.

Ağaç budama esnasında ağacımızın zarar görmemesi bizim için en önemli etkenlerden biridir. Ceviz ağacı budama dikkatli gözlem ve bilgi gerektirir. Gövde etrafına eşit aralıklarla yerleştirilmiş potansiyel yan dalları geliştirin. Bir ceviz ağacının budanması için, hasarlı dalları, çaprazlanmış veya sürtünme yaşanacak kollarını ve dışarıya uzanmak yerine merkeze doğru geriye doğru bükülmeye başlayan dalların yıllık olarak budanması önemlidir. Ek olarak, ceviz ağacı budama, tüm yan dalların boyu liderin yüksekliğinden daha düşük veya liderden aşağıda  kaldığından emin olun. Aksi durumlarda, lideri geçecek dalları üçüncül taraf dallarına kadar kısaltın.

Ceviz Ağaçlarını Budamak İçin En İyi Zaman Nedir?

Ceviz ağaçlarını budamak için en iyi zaman, ağaçların  yapraklarının olmadığı uyku mevsiminin sonraki dönemleridir. Bu şekilde ağacın şeklini kolayca görebilirsiniz ve henüz ilkbaharda ortaya çıkan yeni süygünleri kesmemek için güzel bir zamandır. El budama makinelerini ve budama testeresini temizlediğinizden ve sterilize ettiğinizden emin olun, böylece hastalığı yaymazsınız. Keskin aletler de temiz kesim sağlar. Bir ceviz ağacının kesilmesi, kabuğun küt aletlerden yırtılmasını veya parçalanması ağacınızın gelişmesini önleyeceği için kullandığınız alet çok önemlidir.Daha büyük bir dalı kesmeniz gerekirse, dalın ağaçtan ayrılmasıyla dalın ağırlığının kopma ile beraber gövdenin dış kabuğunu yırtmasını önlemek için atlamalı budama taktiği ile budanması gerekmektedir.

Atlamalı budama taktiği

  • Kesilecek dalın gövde ile dal arasındaki mesafe den 15 cm dışa doğru işaretleyin
  • Dalın işaretlenen kısmını düşerek göz kararı 3 eşit parçaya bölün
  • En uç kısımdan gövdeye doğru parça parça keserek en son ki 15 cm lik yere kadar gelin
  • En son kalan 15 cm lik dalı aşagıdan 3-4 cm kesin burada gövde kabuğundan dal kabuğunu ayrıştırıyoruz.
  • Ayrıştırdığımız yerin üst kısmından aşağı doğru tam hizalı bir şekilde kesin. ağacınızın gövdesi bu işlemde hiç bir zarar görmeden kesim gerçekleşmiş olacaktır.

 

*Atlamalı kesim taktiği görseli:

Kırmızı işaretli yerler en uçtan aşağıya doğru kesim yapılacak yerleri göstermektedir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir